30 April 2008

Grand Theft Auto IV

Ultimul joc lansat de Rockstar North, GTA IV, are ceva cu totul aparte... Va veti da seama de asta inca de la inceput, cand, in rolul lui Niko Bellic, coborati dintr-o barca si pasiti pe tarmurile Liberty City. Ca si celelate jocuri din serie, si acesta promite sa va captiveze ore intregi, furand masini si impuscand criminali sau politisti, dar aduce si multe imbunatatiri si lucruri noi. GTA IV este un joc cu o poveste antrenanta si neliniara, cu un personaj principal pe care il veti indragi si o multime de optiuni pentru jocul online. Acesta este de departe cel mai bun joc GTA de pana acum.
O imbunatatire majora fata de jocurile precedente il constituie Liberty City, care este acum mult mai convingator, plin de viata si cu o atmosfera urbana inconfundabila. Pe cand restul oamenilor isi vad linistiti de viata lor, Niko, personajul vostru, nu este atat de norocos. El este prins in mijlocul luptei dintre factiunile criminale din oras si, datorita calitatilor sale, ii sunt incredintate diferite misiuni care implica uciderea altor raufacatori. Cu toate ca la inceput pare reticent, el va accepta misiunile pentru a-si putea duce la capat propria lui misiune. Uneori, totusi, va trebui sa luati unele decizii. Spre exemplu: nu este necesar sa omorati o presoana cautata daca aceasta promite sa se ascunda, dar trebuie sa luati in calcul ce se va intampla daca seful vostru afla... Fiecare decizie pe care o luati are consecinte (unele persoane pe care le omorati ar fi putut fi foarte folositoare mai tarziu in joc). Din acest motiv veti fi tentati sa jucati GTA 4 de mai multe ori, pentru a vedea cum decurge povestea.
Jocul poate fi terminat in 30 de ore, dar tinand cont ca sunt foarte multe misiuni alternative si activitati optionale va trece mult timp pana va veti plictisi de jucat. Majoritatea misiunilor implica livrarea unor bunuri sau asasinarea dusmanilor si seamana cu jocurile precedente. De data aceasta insa, personajul vostru este mult mai agil si eficient, iar politia din Liberty City nu mai este atat de ocupata sa va urmareasca. Veti intalni si misiuni mai imaginative, printre care o rapire, un atac la banca si un interview pentru angajare. Scenele cinematice sunt prezentate superb, iar personajele au animatii foarte bune, voci clare si fete expresive.
Niko are acum si noi abilitati: sare garduri si ziduri, merge pe balustrade si , cel mai important - poate sa se ascunda in spatele masinilor sau oricarui altui obiect destul de mare. Aceasta este o mare imbunatatire, deoarece majoritatea inamicilor nu va vor impusca daca stati ascunsi.
Politia nu mai constituie deloc o problema, cum era in celelalte jocuri. Masinile lor sunt mult mai incete, foarte rar mai blocheaza drumurile si ca sa fiti urmariti de FIB ar trebui sa faceti ceva foarte, foarte grav. Fiind dotati si cu un GPS care atunci cand sunteti urmariti se transforma in radar fortele legii sunt foarte usor de ocolit.
Atunci cand nu faceti misiuni pentru crminali, furati masini sau distrugeti orasul aveti destule optiuni pentru a va umple timpul. Unele activitati optionale va pot fi de folos mai tarziu, iar altele sunt doar pentru distractie. Putei sa va uitati la TV, sa urmariti show-uri sau sa folositi calculatorul pentru a naviga pe Internet. Pe Internet puteti deasemenea sa va feceti prieteni. Puteti petrece cat timp vreti pe calculator socializand si, chair daca uneori oamenii pot fi iritanti sau enervanti, daca ii tineti fericiti va sunt de mare folos. Imprieteniti-va cu un avocat si veti scapa de problemele cu politia, iar daca cunoasteti o asistenta medicala cu atat mai bine - va poate salva viata. Modul in care cei de la Rockstar s-au gandit sa tineti legatura cu prietenii e foate ingenios - printr-un telefon mobil. Puteti sa-l folositi ca pe cel din viata reala si puteti sa-i schimbati si ringtone-urile.
In privinta masinilor, au ramas la fel de usor de manevrat, fiind foarte usor sa faceti cascadorii "a la Hollywood" . Puteti termina jocul si daca conduceti exemplar si daca nu respectati nicio regula, cu conditia sa nu va loviti de prea multe obstacole pe drum. Daca o sa conduceti mai mult veti observa camera care se pozitioneaza diferit in functie de masina. In timpul unei urmariri tensionate camera se pozitioneaza mai aproape de voi si se concentreaza pe personaj mai mult decat pe masina. Veti avea o senzatie de viteza incomparabila.
Daca vreti sa jucati online este foarte simplu. Va alegeti tipul de joc si va conectati la server. Apoi ajungeti intr-o sala de asteptare, dar nu veti sta fara sa faceti nimic. Ajungeti intr-o versiune online a Liberty City impreuna cu alti oameni in care puteti face orice vreti.
Acesta este un joc pe care nu trebuie sa-l ratati! In single mode veti juca mult dupa ce ati terminat jocul propriu-zis, iar in multiplayer nu va veti plictisi vreodata. Rockstar ramane unul dintre studiourile care mereu a adus ceva inovator gamingului, iar GTA IV este dovada.

29 April 2008

Lego Star Wars

Lego Star Wars este probabil unul dintre cele mai indragite jocuri care au la baza universul Star Wars. Este foarte distractiv si este o combinatie perfecta intre puzzle si actiune, potrivit atat pentru jucatori tineri cat si pentru adulti.
Unul dintre motivele pentru care jocul este atat de interesant este pentru ca reda feelingul trilogiei Star Wars. Trecand prin primele trei episoade sunt prezentate momente de neuitat din The Phantom Menace, Attack of the Clones si Revenge of the Sith si ironizate, spre amuzamentul jucatorilor.
Din fericire nu va trebui sa vedeti scenele clasice cu care v-ati obisnuit , deoarece ele sunt recreate cu personaje Lego puse in situatii amuzante. Personaje ca Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker si Threepio se impiedica de piese lego, se stramba, se lovesc fara sa vrea si fac tot ce se poate pentru a amuzamentul nostru. Rezultatul final este o interpretare interesanta si placuta a celei mai cunoscute franchise.
Personajele din Lego Star Wars sunt foarte placute deoarece seamana foarte mult cu cele din film, iar dpdv vizual- mai real de atat nu se poate. Fiecare obiect din joc este compus din piese lego, exact asa cum ar fi daca l-ati face dintr-un set real. Exista si fizica, astfel incat orice obiect poate fi distrus: de la usi, ferestre si mese pana la bombe sau chiar oameni. (Chewbacca scoate mainile aversarilor din loc)
Acest joc, cu toate ca nu este la fel de complex ca altele din genul sau, are si parti foarte bune. Chiar daca la inceput pare un joc simplist, veti fi uimiti sa aflati ca are si o parte mai profunda. Puteti controla mai multe personaje, intre care puteti schimba pe parcursul jocului. De aceea, frumusetea nu consta in saritul peste obstacole sau lupta cu cei rai, ci in alegerea personajelor potrivite la momentul potrivit si invatarea abilitatilor fiecaruia. Spre exemplu, la un moment dat veti putea juca cu echipa formata din Qui-Gon Jin, Obi-Wan Kenobi si Jar Jar Binks. Pe cand primii doi au lightsabere si put folosi Forta, Jar Jar nu poate ataca deloc. In schimb poate sari de doua ori mai mult decat ei si este vital in sectiunea cu puzzleuri la inaltime. Parteneriate de genul acesta sunt cheia jocului.
Este unul dintre cela mai bune jocuri pentru toata familia, ingenios, care contine peste 50 de personaje si surprize ascunse. In plus lupta dintre un Obi-Wan Kenobi din lego si Darth Maul nu ar trebui ratata. Poate ca nimeni nu s-ar fii gandit ca un puzzle-platformer care transpune universul Star Wars in piese lego va ajunge un joc bun... dar iata ca este! Astept cu nerabdare si Lego Indiana Jones relizat de acleasi studiou. Felicitari celor de la Traveller's Tales pentru combinatia originala si reusita!

16 April 2008

Super Mario Galaxy

Iata un joc care va atrage atat juctorii inraiti cat si pe incepatori, combinand accesibilitatea cu competitia. Super Mario Galaxy este una dintre cele mai bune aventuri ale lui Mario si nu trebuie sa cunoasteti celelalte jocuri pentru a vedea valoarea acestuia. Veti fi uimiti de calitatea jocului, de designul nivelelor si de prezentarea perfecta.
Se repeta vechea poveste, ca in fiecare joc cu Mario: Printesa Peach ii trimite instalatorului o scrisoare prin care il invita la castelul ei. Cand ajunge, aici este haos deoarece Bowser a venit cu o flota de OZN-uri si a rapit-o pe printesa. Mario incearca sa o salveze, dar nu reuseste, asa ca isi incepe calatoria in spatiu pentru a-l prinde pe rapitor. Mario inatlneste in drumul sau o creatura numita "luma", care seamana cu o combinatie intre o stea de invincibilitate si un pui fara cap. Acesti luma sunt condusi de o femeie misterioasa - Rosalinda - pe o nava ciudata numita "observatorul de comete". Bowser a trecut pe acolo si a frat stelele ce alimentau observatorul. Pentru a ajunge la ascunzatoarea lui Bowser, Mario trebuie sa calatoreasca prin mai multe galaxii din univers si sa stranga destule stelute ca sa poata porni observatorul. Cu acesta poate calatori pana in centrul universului, sa o salveze pe Peach si sa indrepte lucrurile (ca de obicei...).
Jocul are o latura putin nebuneasca, din cauza gravitatiei si fizicii existente. Fiecare galaxie este compusa din mai multe lumi, care sunt de fapt un fel de planete-puzzleuri. Pe majoritatea Mario poate sa se plimbe in voie. Exista portiuni in care nu este gravitatie, in care puteti pluti... Practic, va va face placere sa explorati fiecare galaxie. Fiecare nivel contine multe puzzleuri inteligente si uneori capcane periculoase. La inceput jocul nu este foarte greu, dar pe masura ce va apropiati de final, jocul devine treptat mai complicat. Spre sfarsit jocul devine la fel de greu ca orice aventura a lui Mario. Se pastreaza amuzamentul vechilor jocuri si nu lipseste varietatea.
Ca si in Super Mario 3, Mario poate imbraca diferite costume, avand abilitati speciale: daca poarta costumul de albina va putea sa zboare si sa se catere in zone speciale, in alte costume poate sa inghete apa, sa arunce cu flacari, sa zboare sau sa sara la distante foarte mari. Jocul se foloseste foarte mult de aceste abilitati speciale, care aduga o noua dimensiune jocului.
Fiind creeat pentru Wii, Wiimote-ul va ajuta sa va rotiti sau o puteti folosi pe post de pointer. In felul acesta Mario colecteaza fragmente de stele, care sunt atat monede de schimb cat si arme (ca sa trageti cu foc intr-un inamic este suficient sa puneti pointerul pe el si sa apasati).
Calatoria din Mario Galaxy este dezbinata si epica in acelasi timp. Lumile nu se leaga foarte clar intre ele, in afara de faptul ca in fiecare veti gasi stele ascunse in ele. Si totusi, aceasta lipsa de coeziune nu face jocul mai putin placut. Un avantaj il constituie faptul ca puteti juca acelasi nivel de foarte multe ori fara sa va plictisiti. Nivelele sunt amuzante si dupa ce terminati o parte puteti sa va intoarceti , luand parte la evenimente speciale: comete apar pe cer si afecteaza comportamentul creaturilor rele in cele mai ciudate feluri.
Pe cat de frumos este gameplayul, pe atat de frumoasa e grafica. Pesonajele, detaliile nivelelor, animatiile si toate culorile vibrante fac ca acest joc sa fie o placere pentru jucatori. Partea audio va fi pe placul fanilor Mario: se pastreaza multe dintre melodiile vechi, rescrise intr-o varianta moderna.
Ceea ce face din Mario Galaxy un joc de neuitat nu este faptul ca este un joc cu Mario, ci calitatea si amuzamentul lui. Merita jucat si acest titlu din universul Mario, cel mai batran erou al jocurilor.

10 April 2008

Assasin's Creed

Assasin's Creed este unul dintre acele putine jocuri care m-au facut sa imi para rau ca l-am terminat. Este o experienta memorabila, o aventura fantastica pe care o traiti in pielea unui asasin de elita, Altair. Cu siguranta jocul de fata are cel mai complex mediu din toate punctele de vedere; fiecare sant sau crapatura este lucrata pana in cele mai mici detalii, de la efectele vizuale impresianante pana la strigatele de ajutor din deparare. Mai mult de atat, Assasin's Creed este mai mult decat o lume - este un adventure game captivant cu o multime de lucruri de facut si locuri de explorat ajutati de un sistem de control superb si o poveste complexa care va va atrage pe masura ce jucati mai mult. Assasin's Creed este oarecum succesorul spiritual al seriei Prince of Persia, combinat cu elemente din seria Gothic si seria Thief.
Ca asasin extraordinar Altair veti explora trei orase mari: Ierusalimul, Damascul si Acra. Fiecare oras are cladiri create meticulos de la baza si pana in varf, cu turnuri care ating cerul, piete pline de oameni si colturi ferite in care locuitorii povestesc. Mi s-a parut genial faptul ca puteam escalada orice cladire agatandu-ma de orice obiect din decor ca apoi sa ajung pe acoperisurile cladirilor si sa observ ca acestea au fost gandite ca drumuri alternative.
Designul vizual face jocul sa para foarte credibil si organic... Orasele sunt imense si, cu toate ca in primele parti ale jocului nu aveti acces in toate locurile, pe parcurs veti dobandi privilegiul de a va plimba pe unde doriti. Un alt efect impresionant sunt umbrele care acopera perfect mediul incepand de la turnurile inalte si pana la mantaua lui Altair. Texturile puse cu multa grija pe fiecare obiect (matasuri, vase...) dau impresia ca obiectele pot fi atinse. Personajele se misca fluid, cu gratie, iar Altair se catara pe ziduri si se lupta extraordinar. Sunetele va vor fascina de aseamanea pe langa acest spectacol vizual: auziti vantul batand printre frunze, ciripitul pasarilor in locurile linistite, zgomotul orasului, sau amenintarile cavalerilor templieri germani si francezi. Toata partea sonora este fara de cusur.
Povestea se ridica la masura asteptarilor. Altair asasinaza noua personalitati, la comanda stapanului sau si, pe masura ce legaturile dintre acestea se elucideaza, se dezvaluie si identitatea stapanului. Lipsesc cutscene-urile traditionale, povestea se dezvaluindu-se prin dialoguri firesti lasandu-va libertatea de a va misca in timpul lor (Half-Life style).
In aceasta uimitoare lume gasiti foarte multe lucruri de facut. Assasin's Creed este o combinatie de platformer si fighter unde si explorarea atenta este necesara. Ca sa descoperiti unde se afla victimele trebuie sa ascultati conversatiile altor oameni, sa le furati scrisorile secrete sau sa ii bateti pentru a obtine informatii. Misiuni secundare exista si ele, dar din pacate acestea tind sa fie repetititve. Acestea sunt ocazii buna sa va antrenati in modul combatativ, care este foarte bine pus la punct. Daca preferati calea pasnica, puteti intotdeauna sa fugiti pe acoperisuri si sa va gasiti un ascunzis, sau sa intrati in mijlocul unui grup de pelerini pentru a va face pierduti (Thief style).
Assasin's Creed ramane dupa parerea mea un pas important in istoria gamingului. Ramane un joc foarte meticulos creat, de la animatii si sunete pana la cele mai mici detalii pe care veti avea placerea sa le descoperiti. Ar fii frumos ca fiecare producator sa ia exemplu.

04 April 2008

Grim Fandango

Producator: Lucas Arts

Designerii de jocuri de aventura au un task foarte greu de atins. Acest gen de joc tinde sa fie deseori liniar, bun pentru poveste, dar fara puzzleuri nu se poate vorbi despre un joc... Provocarea o reprezinta combinarea acestor doua elemente. Povestea trebuie sa fie captivanta si destul de interactiva incat sa lase loc puzzle-urilor, care sa fie destul de inteligente astfel incat sa nu iasa din tiparul povestii. Putine jocuri ating aceste standarde, dar Grim Fandango, creat de Tim Schafer, reuseste chiar mai mult decat aceasta delicata combinatie. Grim Fandango este bazat pe folclorul mexican, iar actiunea se petrece in taramul mortilor. Jucati rolul lui Manny Calavera, angajat la Departamentul Mortilor si agent de turism pentru sufletele noi care isi incep calatoria de patru ani pana la cea de-a noua forma de subexistenta. Toti cei care lucreaza alaturi de el sunt suflete care trebuie sa plateasca pentru greselile facute pe parcursul vietii pentru a-si castiga propria calatorie spre subexistenta. Ei trebuie sa ajute 10 suflete care au dus o viata exemplara sa ajunga la destinatie, in trenul Numarul Noua - cel mai luxos mijloc de transport. Din pacate, Manny nu a avut parte de clienti destul de sfinti. Cand, in sfarsit primeste un astfel de client, pe Mercedes Colomar, nu este in stare sa-i dea biletul de tren si il trimite pe bietul suflet sa calatoreasca cu autopicioarele. Acest incident ii va arata lui Manny ca nu totul este ceea ce pare.
Aventura se petrece pe parcursul a 4 ani, timp in care Manny il cauta pe Mr. Colomar si ajunge in multe locuri fantastice. Fiecare locatie este distincta si are o atmosfera apatre si se vede influenta curentului latin-american: pietrele aztece, scheletele stilizate...
Cea mai mare realizare a jocului ramane totusi povestea. Parodierea "filmelor noir" a devenit un cliseu in sine, dar Grim Fandango pastreaza totusi neprevazutul. Cu toate ca sunt foarte putine glume in joc el este amuzant. Umorul vine de al situatiile care apar, cat si de la personaje.
Puzzleurile ii mentin credibilitatea jocului. Ele sunt traditionale, dar urmeaza linia povestii foarte bine si sunt variate, atat ca stil cat si ca dificultate. In cea mai mare parte a jocului vi se vor spune clar obiectivele pe care trebuie sa le atingeti pentru a merge mai departe. Obiectivele sunt complexe, dure si deseori au mai multe parti. Este posibil sa va blocati in anumite momene , dar va asigur ca puzzleurile sunt foarte logice si vi se dau multe detalii subtile.
Singurul defect al jocului este ca o sa vi se para ca se sfarseste prea repede. Acest lucru nu se datoreaza faptului ca este prea scurt (poate dura cateva zile) ci lumii vaste pe care designerii au creat-o, pe care nu veti vrea s-o parasiti, plina de personaje memorabile de care este greu sa te desparti. Nu fiti surprinsi daca o sa fiti putin tristi cand se termina jocul.