14 September 2007

Sim City 4

Producator: Maxis
Publisher: EA Games


Acum nu mai putin de 18 ani Maxis a lansat primul joc al binecunoscutei serii Sim City. Ideea jocului va punea in rolul unui primar cu puteri asemenea unor zeitati. In principiu vi se dadea un sac de bani si o pajiste care trebuia sa o transformati intr-o metropola cu fabrici si uzine, sisteme de transport, centre comerciale, parcuri si sa o populati pe masura. Scopul, insa, nu este prea bine definit, jocul neavand sfarsit decat in cazul in care ramaneti fara fonduri. Nu s-au scimbat multe lucruri de-atunci, principiul jocului pastrandu-se pana azi. Simcity 4 este ultima si cea de-a patra mare editie a seriei in care pastrati rolul primarului-zeu.
Odata aleasa o zona ii puteti modifica relieful si fauna. Apoi primul lucru de care nu trebuie sa se lipseasca micii simsi sunt cateva strazi/sosele, un power plant, sisteme sanitare si zone rezidentiale unde se pot muta, zone industriale unde pot munci si zone comerciale. Daca ceva ia foc nu-i nici o problema, construiti repede un departament de pompieri si chematii la locul cu pricina. De asemenea veti avea nevoie de una sau mai ulte sectii de politie care sa se ocupe de singuranta simsilor. Daca vreti sa va cultivati simsi va trebuiesc scoli, licee si universitati, pentru sanatatea lor va este necesar un spital iar daca vreti sa va rasplateasca periodic cu cateva statui puteti sa le construiti parcuri. Pentru a avea un profit de la micul orasel ce-l creati trebuie sa faceti investitii peste investitii in speranta ca va va creste ratingu orasului si simisi vor plati mai mult statului. O alta posibilitate de a va stimula cresterea orasului este conectarea sa cu orasele vecine sau schimbul de marfuri in exces cu acestea. Jocul va pune la dispozitie cativa consilieri in diferite probleme pentru a va da diferite sfaturi utile sau pentru a va critica. De asemenea puteti sa analizati diferite diagrame si statistici referitoare la oras precum poluarea, traficul, sanatatea, educatia si bunastarea simsilor. Daca nu vreti sa apelati la acestea diagrame atunci este foarte usor sa trageti propriile concluzii din ceea ce vedeti pe strazile orasului. Aveti la dispozitie 5 nivele de zoom (de deasupra norilor pana la nivelul in care vedeti fiecare casa si sim in parte). Daca aveti probleme cu orasul puteti sa observati simsi protestand, blocaje de trafic, gunoaie pe strazi, gropi in asfalt, incendii in stanga si in dreapta iar daca simsii sunt fericiti ii puteti observa jucandu-se in parcuri de distractii.
Grafica jocului este foarte ingrijita si abundenta in detalii.
Personal mi-a placut cel mai mult la acest city-builder faptul ca puteti pune pauza simularii pentru a nu lua decizii pripite, puteti relua ritmul normal sau sa accelerati timpul pentru a lasa sa treaca cativa ani buni in oraselul vostru. De mentionat ar mai coloana sonora calma, discreta, dar stimulenta.
Per total pot spune ca este unul din putinele jocuri in care nu simt trecerea timpului din lumea reala preferand sa raman primar-zeu in acel orasel virtual. Felicitarile mele celor de la Maxis.


Grafica: 10
Gameplay: 10 (cel mai bun simulator social)
Sunet: 10

No comments: