03 July 2008

Patapon

Patapon este genul de joc care imprumuta conceptele altor jocuri, le amesteca ca pe plastilina si creeaza ceva unic si incantator. Reteta lui Patapon consta in amestecarea gameplayului unui joc bazat pe ritmul apasarii tastelor cu elemnte de RTS si RPG (o retatea foarte reusita). It alte cuvinte: Patapon nu seamana cu niciun joc de pana acum.
Creat de
Interlink, acelasi studio care a facut in 2006 LocoRoco, Patapon va pune in rolul unei zeitati care este venerata de un trib ciudat. Pataponii au fost alungati de pe teritoriul lor de catre armata Zigaton, iar voi trebuie sa-i ajutati sa-si recapete satul. Fiindca ati aparut cand aveau mai multa nevoie, tot voi trebuie sa si conduceti tribul spre un loc misterios, Earthen, pentru ca satenii sa se uite a un obiect numit simplu "IT". Pataponii sunt un trib de luptatori, dar nu vor face nimic fara sa primeasca instructiuni de la Atotputernicul - acela fiind voi.
Interactionati cu tribul cu ajutorul a 4 tobe de razboi (pata, pon, chaka, don), fiecare reprezentate de unul din butoanele PSP-ului. Ordinele trebuiesc date pe rand razboinicilor intr-o combinetie anume. Tribul vostru poate sa inainteze sau sa atace in functie de bataia tobelor, ceea ce va va ajuta sa treceti de primele nivele. Pe parcurs invatati cantece noi care ii fac pe Pataponi sa incarce, sa se apere sau sa se retraga. Pe langa aceste cantece veti mai invata sa va folositi puterile de zeu pentru a crea 4 tipuri de evenimente speciale, cum ar fii un cutremur imens.
Aveti la dispozitie 6 tipuri de unitati: arcasi, soldati, calareti, muzicieni, oameni cu sulite si uriasi inarmati cu ciocane. Nu aveti voie sa luati decat 3 tipuri de unitati in fiecare misiune si trebuie sa alegeti bine combinatia care va va trece nivelul.
Exista peste 30 de nivele care contin mai mute feluri de misiuni: vanatori, lupte si bossi. In nivelele de vanatoare trebuie sa adunati resurse pentru trib de la creaturile bizare din lumea Patapon. Nivelele de lupta au obiective clare: salvarea unui Patapon capturat sau distrugerea unei fortarete de-a lui Zigaton. Pentru ca puteti sa luati armele inamicilor ucisi, luptele sunt si un prilej bun de a va face munitie fara sa consumati resurse. Luptele cu bossii sunt cele mai grele pentru ca trebuie sa invatati patternul bossului ca sa-l atacati la momentul potrivit, altfel nu aveti nicio sansa.
Cand nu va conduceti armata in lupta sunt multe lucruri pe care puteti sa e faceti in baza voastra. Mai multe mini-jocuri bazate pe ritm va sunt puse la dispozitie ca sa sporiti resursele tribului sau ca sa faceti mancare pentru Pataponi. Exista si un copac al vietii la care plantati mancare si pietre si se nasc noi luptatori. Majoritatea luptatorilor sunt alb-negru, insa cei mai puternici si mai rari au ochii coorati in portocaliu, albastru sau verde.
Ca in majoritatea RPG-urilor colectarea de arme si armuri noi este foarte importanta, iar luptatorii vostri vor arata foarte bine la finalul jocului.
Patapon este un joc minunat, cu niste bossi pe care va va face placere sa-i omorati si cu arme si armuri interesante si variate, dar in primul rand este un rhythm-game. Daca prindeti tonul veti putea sa dati multe ordine unul dupa altul si muzica foarte ritmata si frumoasa va va ajuta.
Nu a mai existat un astfel de joc pana acum. Este o combinatie de RTS usor si joc ritmic. Oricine are un PSP ar trebui sa-l incerce - nu veti regreta!


No comments: