08 August 2008

Planescape: Torment

Torment este un RPG clasic, cu o poveste neobisnuit de detaliata si cu grafica si muzica foarte diferite de multe jocuri obisnuite. Actiunea se patrece in universul tip AD&D al Planescape-ului care este o tesatura de dimensiuni diferite legate de un oras central care le conecteaza. In Torment jucati ca un personaj fara nume, Nameless One, care nu poate muri si nu-si aminteste trecutul sau, iar pe masura ce descoperiti adevarul veti experimenta unul dintre cele mai bune RPG-uri existente.
Torment foloseste acelasi motor grafic ca Baldur's Gate, un alt RPG faimos, dar perspectiva izometrica de aici este mult mai aropiata, astfel incat personajele par mult mai mari pe ecran. Fiecare personaj este foarte detaliat si atent animat dar, mai presus de toate, foarte inteligent creat. Torment abandoneaza stilul fantasy adoptat de multe jocuri de genul lui si isi creeaza un stil unic, aparte. Totul este mai sumbru si curat in acelasi timp; pana si protagonistul, care este plin de cicatrici si tatuaje si imbracat in oase de animale - nu se compara deloc cu alti eroi.
Peisajele din Torment au mai multe detalii decat cele din Baldur's Gate, iar din cauza perspectivei apropiate totul din jur arata foarte diferit fata de jocurile obisnute. Nu veti gasi aporape nicio zona nepopulata, cum nu veti gasi vreodata ceva repetitiv in peisaj - fiecare casa, loc sau peisaj sunt unice in joc; de obicei orice loc este plin de oameni cu care puteti vorbi. Stilul aparte este completat perfect de muzica de fundal superba si de dialogurile vorbite ocazional de personaje importante din joc. Pe alocuri atmosfera creata de mediul inconjurator este rece si neprimitoare, dar acesta este un factor in plus care cotribuie la ambitionarea jucatorului sa scape din zonele claustrofobice si intimidante ale orasului Sigil. In ciuda peisajelor dure, exista si locuri foarte placute si scene impresionante. Vrajile puternice cauzeaza o adevarata eruptie de culori pe monitor, dar pana si cele mai mici incantatii sunt impresionante dpdv vizual - ba chiar beneficiati de adevarate secvente cinematice daca invatati spell-uri speciale.
Ca multe jocuri foarte complexe, Torment are si mici erori, mai ales pe calculatoare mai noi. Acestea pot fi insa ignorate cand veti vedea cat de bun este jocul. Torment este un joc lung si antrenant, cu o poveste originala, foarte bine scrisa, dialoguri extrem de descriptive si personaje placute; Wikipedia sustine ca sunt 1.4 milioane de cuvinte in acest joc. Dialogurile din joc au fost scrise in cel mai frumos mod posibil, fapt care va va face sa cititi pagini intregi, deoarece, in ciuda graficii bune, majoritatea actiunilor importante se petrec in scris si nu pe ecran. Poate v-ati dori mai multa actiune decat dialog, dar aceasta combinatie este aproape perfecta. Astfel, cu toate ca veti citi dialoguri un sfert din joc, nu veti simti ca acest lucru incetineste in vreun fel pasul rapid al jocului. Accentul este atat de mult pus pe dialog incat in joc exista doar 4 inamici cu care trebuie sa va luptati, in rest puteti trece nevazuti in modul stalth sau puteti sa aveti un chit-chat cu evetualii inamici.
Dialogul este, de fapt, una dintre cele mai bune parti din Torment, din moment ce acesta este printre singurele jocuri care s-au tinut de promisiunea de te lasa sa-ti joci personajul cum vrei (au fost 2 carti scrise dupa acest joc). Puteti sa decideti daca vreti sa faceti promisiuni, sa glumiti, sa mintiti sau sa faceti pe nestiutorul. Puteti sa percepeti mici detalii daca personajul vostru este inteligent, sa intelegeti implicatii filozofice daca este intelept; puteti sa intimidati si convingeti daca este charismatic. Apartenenta morala si la diferite factiuni din Sigil pot schimba semnificativ cursul jocului. In acelasi timp personajul vostru poate sa devina luptator, hot sau magician si sa schimbe intre aceste profesii avansand rapid la nivele avansate. Acest lucru este jutificat de faptul ca el nu dobandeste noi abilitati, ci isi aminteste talente vechi de sute de ani (inviati de fiecare data cand sunteti omorat). Personajul vostru este nemuritor, astfel incat nu va fi nevoie sa salvati foarte des, dar asta nu il face mai putin antrenant sau greu; printr-a doua jumatate a jocului puteti sa inviati si membrii party-ului :D
Planescape: Torment este unul dintre cele mai bune RPG-uri si pentru multi fani, cel mai bun joc. Este un joc care arata placut, este lung, dar niciodata plictisitor si se cere a fi jucat de mai multe ori la fel cum povestea si eroul unic promit sa nu fie uitate. Ce poate fi mai nobil decat un erou care isi cauta mortalitatea?


No comments: