22 May 2008

Beyond Good & Evil

Beyond Good and Evil este un joc sofisticat si amuzant in acelasi timp, plin de actiune si cu o poveste captivanta. Daca va ganditi ca jocul contine si parti in care trebuie sa va strecurati, curse cu barci pneumatice, secvente de shooting clasic si elemente de platformer, veti realiza ca acesta este un joc matur, foarte interesant.
Personajul vostru este Jane, o fata de 20 de ani care este si fotograf. Locul ei natal, orasul-insula Hillys este atacat de niste extraterestri sinistri, numiti DomZ. In urma razboiului cu extraterestrii, Jade decide sa aiba grija de niste orfani, pe care ii adaposteste in farul in care locuieste impreuna cu Pey'j, o creatura jumatate porc, jumatate om. Din cate stiu oamenii din Hillys, singura lor salvare o reprezinta Sectiunea Alpha, o forta militara care pare ca lupta pentru incetarea razboiului. Curand insa, Jade este recrutata de reteaua IRIS, un grup de oameni care incearca sa dovedeasca faptul ca cei din Sectiunea Alpha nu sunt ceea ce par. Acum ramane ca Jade sa demaste o conspiratie masiva si sa opreasca razboiul, descoperind mutle lucruri incredibile pe drum.
In mare parte, Beyond Good and Evil este un joc de aventura, in care personajul vostru calatoreste si vorbeste cu diferiti oameni pentru a obtine fotografiile necesare ca sa demaste Sectiunea Alpha. Uneltele ei principale sunt batul dai-jo, o arma mica dar foarte eficienta, discuri luminoase si camera ei de incredere. Camera foto joaca un rol imporant in joc dearece cu ajutorul ei terminati misiuni si colectati dovezi, dar va poate ajuta si ca sa vedeti la distanta.
Pe parcursul jocului veti avea aproape intotdeauna un insotitor, care poate fi simpaticul Pey'j sau Double-H, unul dintre agentii IRIS care parodiaza eroii de SF-uri. Aceste personaje au replici inteligente si informatii folositoare, iar cateodata va vor ajuta sa rezolvati diferite puzzle-uri.
Chiar daca o combinatie atat de neobisnuita de tehnici de joc ar insemna dezastru si haos total, jocul este chiar foarte bun. Veti avea numeroase ocazii sa va luptati, iar tehnicile de lupta, cu batul dai-jo sunt intuitive... Nu este un mod de lupta foarte elaborat, dar va va surprinde placut. Inamicii sunt si ei diferiti si nu intotdeauna puteti sa scapati doar lovindu-i cu batul. Exista si cativa bosi care nu sunt uimitori ca marime, dar stiu sa se lupte foarte bine.
Intre diferite locatii va puteti deplasa cu barca cu motor, pe care o puteti upgrada. De asemenea, se organizeaza si intreceri intre barci. Contrar a ceea ce ati putea crede, aceste chellenge-uri sunt integrate foatre frumos in joc si chiar sunt placute. O alta parte importanta o constituie partile in care trebuie sa va strecurati ca sa evitati gardienii inarmati pana in dinti. Din fericire, jocul nu devine frustrant in aceste momente si puteti sa scapati de gardieni fie prin inteligenta, fie prin forta bruta.
Din foarte multe puncte de vedere, Between Good and Evil evita capcanele care ar fi ingropat orice joc de genul. Camera nu va va sta vreodata in cale, punctele de respawn sunt plasate convenabil ca sa nu treceti de mai multe ori prin aceeasi proba si, cu toate ca sunt foarte multe NPC-uri in joc, nu veti ramane vreodata blocati din cauza lor. Puzzleurile sunt antrenante fara sa fie imposibile, iar misiunile sunt variate.
Poate cel mai mare atu al jocului il constituie partea vizuala. Peisajele sunt superbe, apa reflecta cladirile foarte frumos iar orasele sunt pline de viata, cu masini, pietoni si multe alte lucruri... Personajele sunt animate fluid si par vii, ceea ce face jocul sa fie si mai credibil. Hyllis este populat de oameni si combinatii intre oameni si alte creaturi, care aduc un plus de umor jocului. Stilul jocului este de desen animat, si totusi pare foarte palpabil - o lume fantastica care nu este nici prea incarcata, nici simpla cadesenela pentru copii. Lumini, umbre si ceata sunt folosite ca sa creeze atmosfera tensionata in momentele critice.
Acest joc este unul dintre putinele care stralueste din toate punctele de vedere, fiind de o calitate incontestabila. Este un lucru sa creezi un joc cu grafica buna si plin de actiune, si alta sa aduci o poveste care merita spusa si personaje in care sa crezi.

No comments: