24 May 2008

Sacrifice

Lumea jocurilor poate parea un loc monoton si plictisitor, dar apar unele jocuri care aduc o noua perspectiva, lucrui noi si inovatoare. Sacrifice, creat de Shiny Entertainment, realizeaza acest lucru si reinventeaza mai multe tipuri de joc combinandu-le.
Jucati rolul unui magician care alege sa lucreze pentru diversi zei din Pantheon. Acesti zei , nu numai ca au un rol important in intriga, dar pot modifica intregul gameplay. Fiecare zeu va ofera arsenalu sau de vraji, cu care puteti sa invocati creaturi, sa atacati dusmani si multe altele. Principalele resurse sunt sufletele, pe care le luati de la inamicii cazuti in lupta, si mana. De suflete veti avea nevoie ca sa invocati creaturi, iar pentru restul vrajilor folositi mana. Ca sa nu ramaneti fara mana trebuie sa stati aproape de fantani de mana. Aveti optiunea sa consolidati fantanile de mana pentru a le detine - acestea se vor numi manalithe. De acolo se creaza si manahoars, niste creaturi agile care va pot urma si va dau mana fara sa mai stati aproape de fantani. Pentru a va proteje manlihele puteti sa puneti o creatura sa le pazeasca, aceasta devenind mult mai puternica, dar imobila. O alegere dificila va fi daca sa lasati un suflet sa va pazeasca manalithul sau sa il luati cu voi in lupta, deoarece sufletele se gasesc in numar limitat. Creaturile pot fi invocate usor, ceea ce face ca jocul sa mearga repede si va va trebui o varietate de fiinte zburatoare, de distanta si de apropiere pentru a va putea masura cu fortele inamicului. Intr-un final, daca reusiti sa invingeti fortele inamicului va indreptati catre altarul lui si va sacrificati una dintre creaturi acolo, desecrandu-i astfel templul si invingandu-l complet. Va va lua ceva timp ca sa va obisnuiti cu tipul de joc, dar care nu este asa de complicat pe cat pare la prima vedere.
Sacrifice ofera un spectacol si dpdv vizual; vrajile, relieful si creaturile pline de culoare arata minunat. Vezi observa mici plante crescand pe campii, apartinand zeitei vietii, Persephone, sau muste si insecte care stau pe taramul zeului mortii, Charnel. De remarcat este si cerul din Sacrifice, care este foarte frumos realizat.
Sunetele sunt si ele la fel de ciudate ca jocul. Fiecare creatura are propriul ei sunet neobisnuit. Unele vorbesc, iar altele pur si simplu urla, dar in orice caz suna precum arata. Personajul vrajtor cu care jucati in campanie, pe nume Eldred, are o voce foatre placuta, iar in multiplayer aveti o varietate de vrajitori dintre care puteti alege. In campanie veti putea asculta certurile dintre zei, care sunt foarte amuzante, iar cu timul veti ajunge sa indragiti pesonalitatea tuturor.
Indiferent de partea carui zeu alegeti sa fiti, jocul este aproape la fel. Va conduceti vrajitorul rapid in batalie, colectand suflete si facand vraji in acelasi timp. Perspectiva third-person a jocului poate prezenta un mic dezavantaj, deoarece in timpul unei lupte nu prea puteti vedea ce se intampla in spatele personajului vostru... Din fericire aceste lucruri deranjante pot fi evitate. Campaignul poate fi jucat de mai mule ori deoarece va aliati cu unul dintre cinci zei si faceti misiuni pentru acesta, pe parcurs putand sa schimbati taberele sau sa va aliati cu inamicul. In functie de alegerile voastre veti primi misiuni diferite mai tarziu in joc, impreuna cu ele venind si vraji diferite.
Sacrifice arata si suna foarte bine. S-ar putea sa va ia ceva timp ca sa va obisnuiti cu stilul de joc, dar merita cu siguranta! Este unul din rarele jocuri care combina cu succes mai multe genuri (Real Time Strategy + Role Playing) - heh, doar e facut de Shiny.

No comments: