26 January 2007

Ballance

Producator: Cyparade
Publisher: Atari


O bila, un labirint suspendat, un abis. Avem in fata un joc care suprinde si atrage prin simplitatea sa... in mare acestea sunt elementele sale. De data aceasta nu trebuie sa omoram 324636 de monstrii, nu trebuie sa terminam cursa pe locul 1, nu trebuie sa ridicam imperii economice... Nu avem de facut decat sa navigam cu o bila prin cele 12 nivele ale jocului in timp util.
Nivelele sunt alcatuite din planuri drepte sau inclinate, tije metalice, poduri, scripeti, balansoare, cutii, alte bile, ventilatoare, transformatoare. Toate acestea sunt suspendate deasupra unui abis. Dupace am cazut pentru a n-a oara in haul fara sfarsit am stat si am urmarit cca 6 minute bila in caderea ei... Acest hau este foarte bine realizat, fiecare cadere oferindu-mi o senzatie de gol in stomac. Jocul beneficiaza de o fizica realista astfel incat ajung sa ma identific cu bila. Aceasta o putem controla doar partial, pentru ca se supune legilor fizicii si poate oricand sa cada in haul de dedesupt. Prin nivele sunt presarate transformatoare care ne modifica materialul din care este compusa bila. Astfel avem la dispozitie bila de hartie care nu pare prea stabila si este destul de usoara pentru a fii ridicata de vetilatoare, cea de beton care este groaie, dar cu care putem inlatura obstacolele cu usurinta si cea de lemn care este cea mai echilibrata.
Cerintele de sistem ale jocului permit si celor cu calculatoare mai batrane sa se bucure de joc. Aceasta se datoreaza in principal faptului ca jocul nu beneficiaza de cine stie ce efecte speciale de ultima ora sau de grafica complexa si incarcata.
Muzica ambientala nu-si face simtita prezenta, ba chiar putea sa lipseasca la fel de bine. Zdranganitul bilei accentueaza si mai mult senzatia de singuratate in acest joc.
Regret faptul ca nu are decat 12 nivele pe care am reusit sa le termin in circa 7-8 ore si faptul ca puzzlurile nu sunt prea complexe.
Toate ca toate, jocul reuseste sa ma rexaleze prin simplitatea sa. Este chiar placut sa plimb o bila de lemn si sa-i ascult zanganitul deasupra unui abis.

Gameplay: 8/10
Grafica: 8/10
Sunet: 7/10
Feeling: 9/10

Sistem necesar: procesor 500 MHz, memorie 128 MB, video 16 MB

No comments: