16 April 2008

Super Mario Galaxy

Iata un joc care va atrage atat juctorii inraiti cat si pe incepatori, combinand accesibilitatea cu competitia. Super Mario Galaxy este una dintre cele mai bune aventuri ale lui Mario si nu trebuie sa cunoasteti celelalte jocuri pentru a vedea valoarea acestuia. Veti fi uimiti de calitatea jocului, de designul nivelelor si de prezentarea perfecta.
Se repeta vechea poveste, ca in fiecare joc cu Mario: Printesa Peach ii trimite instalatorului o scrisoare prin care il invita la castelul ei. Cand ajunge, aici este haos deoarece Bowser a venit cu o flota de OZN-uri si a rapit-o pe printesa. Mario incearca sa o salveze, dar nu reuseste, asa ca isi incepe calatoria in spatiu pentru a-l prinde pe rapitor. Mario inatlneste in drumul sau o creatura numita "luma", care seamana cu o combinatie intre o stea de invincibilitate si un pui fara cap. Acesti luma sunt condusi de o femeie misterioasa - Rosalinda - pe o nava ciudata numita "observatorul de comete". Bowser a trecut pe acolo si a frat stelele ce alimentau observatorul. Pentru a ajunge la ascunzatoarea lui Bowser, Mario trebuie sa calatoreasca prin mai multe galaxii din univers si sa stranga destule stelute ca sa poata porni observatorul. Cu acesta poate calatori pana in centrul universului, sa o salveze pe Peach si sa indrepte lucrurile (ca de obicei...).
Jocul are o latura putin nebuneasca, din cauza gravitatiei si fizicii existente. Fiecare galaxie este compusa din mai multe lumi, care sunt de fapt un fel de planete-puzzleuri. Pe majoritatea Mario poate sa se plimbe in voie. Exista portiuni in care nu este gravitatie, in care puteti pluti... Practic, va va face placere sa explorati fiecare galaxie. Fiecare nivel contine multe puzzleuri inteligente si uneori capcane periculoase. La inceput jocul nu este foarte greu, dar pe masura ce va apropiati de final, jocul devine treptat mai complicat. Spre sfarsit jocul devine la fel de greu ca orice aventura a lui Mario. Se pastreaza amuzamentul vechilor jocuri si nu lipseste varietatea.
Ca si in Super Mario 3, Mario poate imbraca diferite costume, avand abilitati speciale: daca poarta costumul de albina va putea sa zboare si sa se catere in zone speciale, in alte costume poate sa inghete apa, sa arunce cu flacari, sa zboare sau sa sara la distante foarte mari. Jocul se foloseste foarte mult de aceste abilitati speciale, care aduga o noua dimensiune jocului.
Fiind creeat pentru Wii, Wiimote-ul va ajuta sa va rotiti sau o puteti folosi pe post de pointer. In felul acesta Mario colecteaza fragmente de stele, care sunt atat monede de schimb cat si arme (ca sa trageti cu foc intr-un inamic este suficient sa puneti pointerul pe el si sa apasati).
Calatoria din Mario Galaxy este dezbinata si epica in acelasi timp. Lumile nu se leaga foarte clar intre ele, in afara de faptul ca in fiecare veti gasi stele ascunse in ele. Si totusi, aceasta lipsa de coeziune nu face jocul mai putin placut. Un avantaj il constituie faptul ca puteti juca acelasi nivel de foarte multe ori fara sa va plictisiti. Nivelele sunt amuzante si dupa ce terminati o parte puteti sa va intoarceti , luand parte la evenimente speciale: comete apar pe cer si afecteaza comportamentul creaturilor rele in cele mai ciudate feluri.
Pe cat de frumos este gameplayul, pe atat de frumoasa e grafica. Pesonajele, detaliile nivelelor, animatiile si toate culorile vibrante fac ca acest joc sa fie o placere pentru jucatori. Partea audio va fi pe placul fanilor Mario: se pastreaza multe dintre melodiile vechi, rescrise intr-o varianta moderna.
Ceea ce face din Mario Galaxy un joc de neuitat nu este faptul ca este un joc cu Mario, ci calitatea si amuzamentul lui. Merita jucat si acest titlu din universul Mario, cel mai batran erou al jocurilor.

No comments: