30 April 2008

Grand Theft Auto IV

Ultimul joc lansat de Rockstar North, GTA IV, are ceva cu totul aparte... Va veti da seama de asta inca de la inceput, cand, in rolul lui Niko Bellic, coborati dintr-o barca si pasiti pe tarmurile Liberty City. Ca si celelate jocuri din serie, si acesta promite sa va captiveze ore intregi, furand masini si impuscand criminali sau politisti, dar aduce si multe imbunatatiri si lucruri noi. GTA IV este un joc cu o poveste antrenanta si neliniara, cu un personaj principal pe care il veti indragi si o multime de optiuni pentru jocul online. Acesta este de departe cel mai bun joc GTA de pana acum.
O imbunatatire majora fata de jocurile precedente il constituie Liberty City, care este acum mult mai convingator, plin de viata si cu o atmosfera urbana inconfundabila. Pe cand restul oamenilor isi vad linistiti de viata lor, Niko, personajul vostru, nu este atat de norocos. El este prins in mijlocul luptei dintre factiunile criminale din oras si, datorita calitatilor sale, ii sunt incredintate diferite misiuni care implica uciderea altor raufacatori. Cu toate ca la inceput pare reticent, el va accepta misiunile pentru a-si putea duce la capat propria lui misiune. Uneori, totusi, va trebui sa luati unele decizii. Spre exemplu: nu este necesar sa omorati o presoana cautata daca aceasta promite sa se ascunda, dar trebuie sa luati in calcul ce se va intampla daca seful vostru afla... Fiecare decizie pe care o luati are consecinte (unele persoane pe care le omorati ar fi putut fi foarte folositoare mai tarziu in joc). Din acest motiv veti fi tentati sa jucati GTA 4 de mai multe ori, pentru a vedea cum decurge povestea.
Jocul poate fi terminat in 30 de ore, dar tinand cont ca sunt foarte multe misiuni alternative si activitati optionale va trece mult timp pana va veti plictisi de jucat. Majoritatea misiunilor implica livrarea unor bunuri sau asasinarea dusmanilor si seamana cu jocurile precedente. De data aceasta insa, personajul vostru este mult mai agil si eficient, iar politia din Liberty City nu mai este atat de ocupata sa va urmareasca. Veti intalni si misiuni mai imaginative, printre care o rapire, un atac la banca si un interview pentru angajare. Scenele cinematice sunt prezentate superb, iar personajele au animatii foarte bune, voci clare si fete expresive.
Niko are acum si noi abilitati: sare garduri si ziduri, merge pe balustrade si , cel mai important - poate sa se ascunda in spatele masinilor sau oricarui altui obiect destul de mare. Aceasta este o mare imbunatatire, deoarece majoritatea inamicilor nu va vor impusca daca stati ascunsi.
Politia nu mai constituie deloc o problema, cum era in celelalte jocuri. Masinile lor sunt mult mai incete, foarte rar mai blocheaza drumurile si ca sa fiti urmariti de FIB ar trebui sa faceti ceva foarte, foarte grav. Fiind dotati si cu un GPS care atunci cand sunteti urmariti se transforma in radar fortele legii sunt foarte usor de ocolit.
Atunci cand nu faceti misiuni pentru crminali, furati masini sau distrugeti orasul aveti destule optiuni pentru a va umple timpul. Unele activitati optionale va pot fi de folos mai tarziu, iar altele sunt doar pentru distractie. Putei sa va uitati la TV, sa urmariti show-uri sau sa folositi calculatorul pentru a naviga pe Internet. Pe Internet puteti deasemenea sa va feceti prieteni. Puteti petrece cat timp vreti pe calculator socializand si, chair daca uneori oamenii pot fi iritanti sau enervanti, daca ii tineti fericiti va sunt de mare folos. Imprieteniti-va cu un avocat si veti scapa de problemele cu politia, iar daca cunoasteti o asistenta medicala cu atat mai bine - va poate salva viata. Modul in care cei de la Rockstar s-au gandit sa tineti legatura cu prietenii e foate ingenios - printr-un telefon mobil. Puteti sa-l folositi ca pe cel din viata reala si puteti sa-i schimbati si ringtone-urile.
In privinta masinilor, au ramas la fel de usor de manevrat, fiind foarte usor sa faceti cascadorii "a la Hollywood" . Puteti termina jocul si daca conduceti exemplar si daca nu respectati nicio regula, cu conditia sa nu va loviti de prea multe obstacole pe drum. Daca o sa conduceti mai mult veti observa camera care se pozitioneaza diferit in functie de masina. In timpul unei urmariri tensionate camera se pozitioneaza mai aproape de voi si se concentreaza pe personaj mai mult decat pe masina. Veti avea o senzatie de viteza incomparabila.
Daca vreti sa jucati online este foarte simplu. Va alegeti tipul de joc si va conectati la server. Apoi ajungeti intr-o sala de asteptare, dar nu veti sta fara sa faceti nimic. Ajungeti intr-o versiune online a Liberty City impreuna cu alti oameni in care puteti face orice vreti.
Acesta este un joc pe care nu trebuie sa-l ratati! In single mode veti juca mult dupa ce ati terminat jocul propriu-zis, iar in multiplayer nu va veti plictisi vreodata. Rockstar ramane unul dintre studiourile care mereu a adus ceva inovator gamingului, iar GTA IV este dovada.

No comments: