13 June 2008

BioShock

Bioshock RaptureChiar daca la prima vedere nu pare altceva decat un FPS aspectuos, BioShock este mult mai mult de atat. Cu siguranta actiunea este captivanta, dar adevarata frumusete a jocului provine de la povestea sa unica, un mister SF care reuseste sa fie retro si futuristic in acelasi timp si de la personajele sale care comunica prin transmisii radio si inregistrari audio, pe care le descoperiti prin joc. Totul se intrepatrunde formand o lume bogata si interesanta care va va prinde si nu va va lasa sa opriti jocul pana cand nu veti afla ce se intampla cu adevarat in orasul de sub mari, Rapture.
Jocul incepe cu o explozie, dar in continuare accentul este pus in special pe impactul emotional decat pe partea exploziva. Sunteti in anul 1960 si zburati deasupra Atlanticului. Avionul vi se parbuseste in mod misterios si sunteti singurul supravietutor... ajungeti in orasul subacvatic numit Rapture, unde un bussinessman numit Andrew Ryan a creat o societate "libera". Acesta trebuia sa fie visu oricui, dar lucrurile au mers foarte prost. O substanta ciudata, ADAM, da puteri neobisnuite si toata lumea a inebunit cautand-o. Daca o folositi puteti sa va modificati genetic, tragand cu fulgere din pumn si alte minunatii.
Customizarea personajului joaca un rol foarte important in BioShock. Aveti un anumit numar de puncte pentru diferite categorii - plasmide si tonice. In categoria plasmidelor intra modificarile genetice care folosesc pe post de arma. "Incinerate" va lasa sadati foc la inamici si sa topiti gheata, "Telekinesis" va permite sa va folositi mana stanga ca si cum ar fi Gravity Gun-ul din HL 2 iar "Enrage" face inamicii sa se lupte intre ei. Alte traituri speciale mai sunt "Security bullseye" care face toate camerele si turetele sa se uite in directia in care aruncati o mica bila si "Insect swarm" care va face sa trageti cu albine (din propria vostra mana).
Tonicele au efecte pasive, mai putin vizibile. Spre exemplu sportboost va va creste viteza de atac si de miscare iar natural camouflage va ajuta sa deveniti invizibil daca stati nemiscati cateva secunde. Exista peste 50 de tonice in joc, asa ca aveti de unde sa va alegeti.
Bioshock Big DaddyMajoritatea plasmidelor si tonicelor le veti obtine din energie pura, ADAM, de care faceti rost de la niste fetite mici numite "little sisters". Da, ele sunt fetite cu un ac mare pe care il folosesc ca sa ia energie din corpurile mortilor si sunt protejate de cei mai mari si mai rai inamici din tot jocul - monstri numiti Big Daddy. Aici jocul va pune sa alegeti intre a fi lacomi sau darnici. Daca omorati fetitele puteti obtine 160 de ADAM din ele, foarte util pentru achizitionarea puterilor noi. In schimb, puteti sa le eiberati primiti doar 80 ADAM. Se gasesc un numar limitat de fetite in joc, astfel fiind imposibil sa colectati toate plasmidele si tonicele. Trebuie sa alegeti cu grija deoarece deciziile voastre vor afecta cursul jocului.
In afara de plasmide si tonice primiti si arme mai conventionale. La inceput sunteti inarmati cu o cheie (wrench), dar gasiti repede si un pistol si o mitraliera. Deoarece anul este 1960, armele sunt mai retro si inapoiate, iar lansatorul de rachete arata de parca ar fi un aranjament de cutii de cafea. Veti gasi mai multe arme si multe upgrade-uri, dar, din pacate jocul are si o parte mai putin buna... Actiunea nu este atat de antrenanta, armele sunt prea zgomotoase si nu pare foarte ok cand o impuscatura nu-i ia nici macar 50% din viata unui om neinarmat. In plus, nici inamicii nu sunt prea variati. Sunt 5 tipuri de "spliceri" in joc. Acestia sunt oameni care si-au pierdut mintile din cauza ADAM-ului. Singura diferenta dintre ei este arma pe care o poarta, unii fiind mai puternici si altii ami slabi. Veti intalni si oameni mai importanti la un moment dat in joc si, cu toate ca ar fi trebuit sa fie lupte cu bossii, nu sunt mai mult decat spliceri mai puternici si mai persistenti. Veti intalni si camere video, turete etc. dar pot fi aduse de partea voastra usor, printr-un mini-joc de hacking.
Bioshock WaterMai sunt si 2 tipuri de Big Daddy, care sunt cam greu de omorat... Dar developerii s-au gandit si la asta, astfel incat moarte nu este o problema in BioShock. Dupa ce muriti sunteti readusi intr-un loc foarte apropiat de unde ati murit, cu toate itemurile la voi, iar inamicii pastreaza hiturile incasate inainte. Astfel puteti sa omorati un Big Daddy pur si simplu alergand la el pana moare.
Pentru ca lumea din Rapture e foarte mare, exista un sistem de ghidaj foarte bun, o sageata care va arata incotro sa mergeti :) Merita insa sa va abateti putin de la drum in cautarea inregistrarilor audio. Cu toate ca sunt optionale, acestea leaga povestea, va informeaza despre caderea orasului si tot ce a dus la situatia actuala. Fara sa le auziti va veti simti putin pierduti la sfarsit.
Efectele vizuala sunt foarte bune, iar apa este extraordinar de bina realizata. Fiind intr-un oras sub apa veti avea destule ocazii sa vedeti apa care pare foarte reala. Din nenumarate scene din tot orasul subacvatic veti observa cum apa invadeaza orasul, cum oceanul vrea sa distruga Rapture.
BioShock este un joc interesant, in care veti folosi multe tactici inventive de lupta. Este un joc cu o atmosfera uimiotare, grafica impresionanta si sunete misterioase si atractive. Merita jucat!

Site oficial:
http://downloads.2kgames.com/bioshock/site/us/index.html


No comments: