14 February 2007

Homeworld 2

Producator: Relic
Publisher: Vivendi

In realitate spatiul este un gol imens mort avand pe ici pe colo presarate cate o stea care apare ca un punct minuscul luminos. Dar ne sunt oferite in filme si in jocuri imagini despre spatu cum ca ar fii plin de asteroizi, forme de viata inteligente, nebuloase de gaz care mai de care mai colorate, gauri negre samd...
Homeworld 2 cat si predecesorul sau, Homeworld raman pana astazi singurii reprezentati notabili ai strategiei in timp real in spatiu. Prin RTS in spatiu intelegem ca nu ne plimbam trupele (oameni, orci, elfi sau undead ca de obicei) pe o harta unde exista un relief ci ca putem explora un spatiu 3D cu nave ce variaza foarte mult ca dimensiuni.
Chiar daca ar parea mai complicat la prima vedere sa deplasati unitatile la locatia dorita cei de la Relic ne ofera o interfata si un sistem de control foarte sugestiv. Gasim imediat trupele pe harta si chiar le putem grupa, putem trece de asemea in modul radar de unde avem un overview asupra intregii situatii foarte util din puct de vedere tactic.
Ne sunt oferite multe variante de a ne asigra o victorie de numarul mare de tipuri de nave, upgrade-uri, research-uri si comenzi.
Motorul grafic reuseste sa ofere jucatorului spectacole vizuale pe tot parcursul unei misiuni. Nu avem de-a face cu spatiul asha cum arata el in realitate ci cu nori de gaz colorat, aurore boreale, pietricele, nave armate cu zeci de tunuri, torpile, rachete si altele. Toate acestea le puteti admira in screenshoturi dar arata mult mai grozav in miscare. Camera se fixeaza imediat pe o trupa sau o puteti plasa si roti dupa bunul plac.
Singurul lucru care pot spune ca m-a deranjat la acest joc este calitatea campaignului. Aceasta nu va permite sa va folositi cu adevarat talentul strategic deoarece AI-ul isi mareste artificial dificultatea marind numarul de nave inamice. Cand incepeti o noua misiune veti observa ca pastrati navele cu care ati castigat data trecuta, insa aceasta nu e un avantaj deoarece flotele inamice se adapteaza dupa cele ale jucatorului.
Homeworld 2 este unul din putinele jocuri pana in ziua de astazi care merita denumirea de space opera. Nu voi uita prea curand spectacolele vizuale si lutele date pe monitorul meu...

Gameplay: 10/10
Campaign: 7/10
Mutiplayer: 10/10
Grafica: 10/10
Sunet : 10/10
Storyline: 9/10
Feeling: 10/10

Sistem necesar: procesor 833 MHz, memorie 256 MB, video 32 MB

No comments: