17 February 2007

Serious Sam: the second encounter

Producator: Croteam
Publisher: GOD Games

Sam cel Serios... oare?! ;)) In pielea acestui wiseguy you'll make your way prin cele 12 nivele omorand creaturi periculoase care mai de care mai ciudate. Serious Sam este un FPS de moda veche. Acesta reuseste in mare parte sa reinvie primul Doom oferind un gameplay frenetic la fiecare pas.
Luptele se dau atat in castele, pesteri si alte spatii inchise cat si in spatii deschise unde veti infrunta inamici cu sutele - nu glumesc. Odata ce ati curatat o parte a unui nivel si avansati tot felul de monstrii vor aparea in valuri ca prin magie. Monstrii sau jucarii urate? Am ras uimit de cateva ori de imaginatia producatorilor... Am crezut ca nu e adevarat cand am auzit un strigat constant din departare care parca se apropria... Era un tip in pantaloni scurti care alerga spre mine cu 2 bombe mari in maini, dar nu stiu de unde tipa din moment ce era decapitat. Am mai avut astfel de surprize pe parcurs: un fermier cu cap de dovleac armat cu o drujba, cai morti, alti urati fara cap, gaini gigant si broscute cu coarne.
Pentru toate aceste cidatenii avem la dispozitie un arsenal... hmm, serios. Clasica drujba cu motor nuclear (asa scrie pe pagina oficiala), cateva pistoale si mitraliere, un aruncator de flacari util, un sniper si un tun de mana mare cat jumatate de player. Cel din urma lanseaza cu putere bombe mari care sar de ici de colo trecand prin inamici ca bila prin popice.
Tin sa mentionez si sa laud coloana sonora care sincer mi-a placut foarte mult pe tot parcursul jocului. Ritmul muzicii se inteteste odata ce inamicii apar asa ca stiti dinainte ce va asteapta :P Se potriveste perfect tema muzicala cu mediul in care va aflati. Este poate cea mai reusita coloana sonora, serios! Nu va pot convinge prin cuvinte... trebuie doar sa o ascultati...
Ca locatii designerii au ales cateva obiective istorice cat si legendare. Nava cu care veneati face o aterizare fortat undeva in Sierra the Chiapas. Veti mai remarca: Valley of the Jaguar, Courtyards of Gilgamesh, Tower of Babel si The Grand Cathedral unde se va duce ultima lupta.
Toate nivelele au o arhitectura buna cu tot felul de decoratiuni si sculpturi de piatra care va fac sa va simtiti "acolo". Primul nivel il parcurgeti ziua si de la al doilea veti vedea ca soarele incepe usor usor sa apuna, lumina acestuia creand peisaje minunate... Locatiile din Serious Sam sunt de vis. Ininte de ultimul boss, Mental, ajungeti intr-un camp infinit ca intindere unde vor incepe sa pice asteroizi din cer si in stanga si in dreapta de peste tot vor aparea kamikaze decapitati mai sus mentionati, aceasta imagine m-a bantuit si noaptea cand mi-era somnul mai dulce.
De mare ajutor va va fi NETRICSA (Neurotronically Implanted Combat Situation Analyzer) care va da informatii la fel de serioase precum este denumrirea sa despre monstrii arme, locatia curenta s.a. Jocul este plin de surprize, care mai de care mai traznite (o sa-l gasiti si pe Mos Craciun) fiecare nivel avand cca 15 secrete. Sam cel Serios este plin de umor, el debitand pe un ton de erou dur si ragusit replici precum: "Oh, God. Never underestimate the power of stupid things in large numbers!", "Die when I kill you!", "Your face, my ass, what's the difference?".
Serious Sam este unul din cele mai bune FPS-uri pe care le-am jucat vreodata. L-am terminat personal de 5 ori si inca l-as mai juca. Mi-a oferit experiente de neuitat prin locatiile unde se dadeau luptele, numarul mare de monstrii, muzica antrenanta si umorul care il gasim la tot pasul. Felicitari celor de la Croateam.

Gameplay: 10/10
Multiplayer: 10/10 (include splitscreen cooperative pe acelasi PC)
Grafica: 10/10 (9 motorul grafic, 10 peisaje, arhitectura, design)
Sunet: 10/10
Feeling: 10/10

Sistem necesar: procesor 800 MHz memorie 128 MB, video 16 MB

No comments: