07 March 2008

Portal

Producator / Publisher: Valve Corporation

Creat cu tehnologia Valve si plasat intr-un colt indepartat al universului Half-Life, Portal este o experienta unica, un FPS-puzzle. Sunteti in pielea unui subiect de test al companiei Aperture Labs a carui munca zilnica consta in rezolvarea catorva puzzleuri cu ajutorul unor portale. Prin portal se intelege o poarta ovala care poate avea capetele pe orice suprafata plana (perete, podea, tavan) asa ca daca deschidem un portal pe un perete indepartat si unul sub jucator acesta va ajunge acolo. Conceptul de portal schimba mult modul de a parcurge orice spatiu din clasicele FPS-uri si prin intermediul lor se pot rezolva probleme imposibile altfel. O astfel de mare inventie a fost si gravity gun-ul care provenea tot de la Valve.
La inceput aveti control limitat in privinta plasarii portalelor (un capat al portalului este deja fixat sau isi schimba locatia din cateva in cateva secunde), dar odata ce capatati abilitatea de a plasa ambele portale, puzzleurile devin mai complicate. Apar platforme miscatoare, turete, iar in unele situatii este nevoie de o sincronizare perfecta.
O parte din frumusetea jocului este satisfactia pe care o ai cand iti dai seama cum sa rezolvi un puzzle; vezi ca trebuie sa deschizi doua usi pentru ca o bila de energie sa treaca prin ele, dar mai intai trebuie sa-ti dai seama cum deschizi usile, sau cum faci rost de bila in primul rand, cateva portale va pot ajuta...
Cealalta parte frumoasa a lui Portal este umorul sau. Singurul vostru insotitor in joc este o voce de robot, prietenoasa si instabila emotional in acelasi timp, care va tachineaza, va minte, isi cere iertare si ocazional se opreste in mijlocul unei fraze care v-ar fi ajutat.

Finalul se dovedeste a fi lung si satisfacator. Aici descoperiti ca celelalte puzzleuri au fost de fapt o pregatire pentru aceasta ultima parte a jocului. Cu toate ca este foarte probabil sa terminati jocul in cateva ore, Portal va pune un zambet pe fata voastra. Fara nicio indoiala, Portal este unul dintre cele mai unice, amuzante si antrenante jocuri ale lui 2007 care aduce un concept revolutionar in lumea FPS-urilor care nu mai aduceau nimic nou decativa ani. Felicitari celor de la Valve, care au anuntat ca vor lucra in continuare la Portal.

P.S.
Poate doriti sa incercati versiuna neoficiala jucabila online >> Flash Portal
Personal, asta m-a determinat sa il incerc pe cel de la Valve.

No comments: