22 March 2008

Sam and Max

Producator: Telltale Games

Satira si umorul sunt lucruri foarte fragile. Prea mult din ele strica, iar prea putin nu are efect. Developerii de la Telltale Games, care au creat noua serie Sam and Max, s-au folosit cu succes de ele inca din 2006. Ei au reusit sa reinvie doua dintre personajele clasice din istoria jocurilor, adaugandu-le o minte ascutita si o viziune satirica asupra lumii, astfel incat fiecare episod se lasa asteptat.
Jocul a ajuns in prezent la al doilea sezon, episodul 4: Chariot of the dogs. Aici cainele detectiv Sam si partenerul sau, Max - un iepure agitat si semiviolent, vin in ajutorul prietenului lor Bosco care trebuie salvat de niste extraterestri numiti T.H.E.M.
Pe parcursul jocului va trebui sa calatoriti in trecut si viitor, intalnind astfel variante mai tinere sau mai batrane ale celorlalte personaje. Una dintre cele mai amuzante intalniri este cea cu Sam din viitor, un batranel care uita lucruri si vorbeste atat de paradoxal si ilogic incat merita sa jucati jocul numai ca sa ii ascultati replicile. Intalniri de genul fac din acest episod cel mai plin de umor al sezonului.
Unula dintre cele mai stisfacatoare aspecte ale joului este ca fiecare puzzle contribuie la eforturile voastre de a-l scoate pe Bosco din incurcaturile in care a intrat. Ceea ce face povestea mult mai placuta si mai plina de inteles este faptul ca puteti observa cum fiecare incercare va duce cu un pas mai aproape de scopul final. Este ca si cum tot jocul ar fi compus dintr-un lant de puzzleuri conectate intre ele. Unele puzlle-uri pot fi chiar grele, tinand cont ca tema jocului este timpul. Sunt cazuri in care stiti ce aveti de facut, dar nu stiti cum sa faceti lucrul acela, sau situatii in care nu stiti ce ar trebui sa faceti, dar aveti cateva idei... Foarte rar se va intampla sa ramaneti blocati pentru ca dupa un numar de incercari cei doi protagonisti incep sa la strecoare indicii sub nas.
Cand, intr-un final reusiti sa-l gasiti pe Bosco, va intalniti inevitabil cu cei de care se temea el: T.H.E.M. Confruntarea cu ei este neasteptata si hilara, producatorii dand dovada de o imaginatie foarte bogata... mai multe nu spun, prefer sa va pastez supriza.
Chariots of the Dogs este cu siguranta unul dintre cele mai bune episoade ale seriei noi. Este foarte inspirat felul in care designerii au profitat de avantajul calatoriei in timp pentru a scoate in evidenta natura haotica si nebuneasca a personajelor. Felicitarile mele celor de la Telltale care reusesc sa scoata lunar inca o aventura hilarioasa a celor doi detectivi!

No comments: