27 March 2008

Psychonauts

Psychonauts este un joc alert si antrenant, cu concepte originale care se petrece intr-o tabara de vara pentru copiii... nu tocmai obisnuiti. Acestia au puteri paranormale si iau parte intr-o aventura plina de hoti de creiere, agenti secreti psihici si o poveste de dragoste. Jocul este un platformer 3D cu elemente de puzzle. Psychonauts poarta amprenta designerului Tim Schafer (cunoscut pentru jocurile sale clasice: Grim Fandango, Full Throttle si Day of the Tentacle) datorita sirului de personaje amuzante si a povestii care nu inceteaza niciun moment sa fie captivanta.
Personajul principal al jocului este Razputin, poreclit Raz, un baietel "special", cu cap mare si ochelari de aviator, care se strecoara in tabara de antrenament a psychonautilor, viitori agenti secreti paranormali. Raz, care fugise de acasa, se imprieteneste cu copiii din tabara, iar in curand creierele catorva dintre ei sunt furate, lasandu-i ca pe niste legume. Misiunea voastra este sa avansati in joc rezolvand puzzleuri astfel incat sa descoperiti cine este in spatele acestei conspiratii.
La prima vedere, jocul pare foarte flexibil. Inca de la inceput puteti sa va plimbati prin tabara si sa vorbiti cu orice copil de acolo... Dialogurile cu ei pot fi foarte haioase si nu sunt deloc repetitive.
Cu toate acestea, aspectul interesant al psychonautilor nu vine de la dialoguri ci mai mult de la monologurile interioare. Fiindca aveti puterea de a intra in mintile oamenior acela este locul unde veti petrece cea mai mare parte din joc. Puteti intra in 12 minti, fiecare constituind un nivel al jocului. Fiecare minte sufera de o mica/mare tulburare pe care trebuie sa o eliminati. Cu toate ca jocul nu este prea dificil, fiecare nivel este unic. Nu se repeta misiunile si nici peisajele care variaza de la un front pe timp de razboi pana la un orasel din anii '50. Prin aceasta varietate jocul reuseste sa atinga un nivel inalt al calitatii.
O parte foarte buna a jocului este ca implica mult mai mult decat sarituri de pe o platforma pe alta. Exista atat puzzleuri cat si batalii, toate folosindu-se de puterile lui Raz. La inceput puteti ataca intr-un singur fel, dar pe parcurs colectati obiecte cu care puteti sa-i avansati puterile- telekinezie, levitatie, invizibilitate sau clarviziune.
Jocul este finisat cu atentie, iar personajele sunt foarte bine alese. Daca va era dor de originalitate, de o aventura amuzanta, paranormala si cu o poveste fantastica Psychonauts este jocul perfect pentru dv.

No comments: